Sanal ortamdaki tehditlerle mücadele etmek ve güvenliği sağlamak için benimsenen günümüz yaklaşımları, karmaşık senaryoları devreye almaktadır. Bu yaklaşım, güvenlik altyapısını kullanıcı hatalarının ve cihazların ötesine taşıyarak güvenliği, önleyici tedbirlerle ele almayı hedeflemektedir. Geleneksel güvenlik modellerinden farklı olarak her kullanıcının, her cihaz ve her bağlantı noktasının sürekli olarak doğrulanması ve izlenmesi amaçlanır. Zero Trust olarak adlandırılan bu yaklaşım (Sıfır Güven Ağı), yalnızca dijital ortam güvenliğini değil, aynı zamanda fiziki güvenliği de kapsar. Çünkü fiziki güvenlik, siber tehditlerin ve saldırıların önlenmesinde önemli bir rol oynar.
Bir yerleşkenin fiziki güvenliği zayıfsa, saldırganlar yerleşkeye fiziksel olarak erişebilir ve ağa zarar verebilirler. Aynı şekilde, siber güvenlik önlemleri alınmadığında saldırganlar dijital ortamda güvenlik açıklarını kullanarak fiziksel güvenliği tehlikeye atabilirler.
Fiziki güvenlik ile siber güvenlik arasındaki bu sıkı ilişki, güvenliğin bir bütün olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Dijital tehditlerle sabotaj girişimleri ve istihbarat faaliyetleriyle başa çıkmak için dijital ve fiziksel güvenlik önlemleri bir arada ele alınmalıdır. Ones Technology’nin izleme ve denetleme süreçlerini geçiş ve devam kontrol altyapısıyla desteklediği yaklaşımı, güvenlik risklerini ortadan kaldırmakta oldukça başarılıdır.
Bu yaklaşımda fiziki olarak yerleşkede bulunan personel, yalnızca yetkilendirildiği lokasyonlara ve verilere erişebilir. Fiziki olarak yerleşkeden ayrıldığı anda personelin erişim yetkileri dondurularak yetki devrinin önüne geçilir. Tüm güvenlik açıklarını ortadan kaldıran bu yaklaşımda, personelin sahip olduğu yetkiler, erişebildiği dijital ve fiziki ortamlar, yetkisiz kişilere devredilmesi mümkün olmayacak şekilde koruma altına alınır.
Fiziki ve siber güvenliği entegre bir şekilde sağlamak amacıyla ortaya konulan çözümlerin birçok avantajı bulunmaktadır.
Yüksek Güvenlik Seviyesi
Her kullanıcı ve her cihaz için sürekli olarak doğrulama ve izleme sağlayarak daha yüksek bir güvenlik seviyesi sunar.
Yüksek Verimlilik
Saldırı girişimlerine karşı daha hızlı tepki verilmesi sağlanarak organizasyon verimliliği artırılır.
Esnek Altyapı
Yazılım desteğiyle her olasılığa göre farklı senaryolar düzenlenebilir. Büyüme ve genişleme durumlarında kolayca ölçeklenebilir.
İzleme ve Raporlama
Entegre altyapı, yüksek öncelikli tesislere giriş-çıkış aktivitelerini izler, analiz eder ve raporlar. Sistemin, olası tehditleri hızlı bir şekilde tespit ve bertaraf etme yeteneğini artırır.
Entegre Fiziki ve Siber Güvenlik Altyapısı
Altyapı, biyometrik şablonlarla ve gelişmiş şifreleme protokolleriyle desteklenen geçiş kontrol cihazlarıyla entegre çalışmalıdır. Ayrıca güvenli iletişim sağlayan I/O modülleri ve her şeyin tek noktadan kolayca yürütülebildiği yönetim ve denetim yazılımları ile desteklenmelidir.
Biyometrik ve Kart Tabanlı Okuyucular
Bu cihazlar, kullanıcıların kimliğini doğrulamak için hem biyometrik özellikleri kullanarak oluşturduğu şifrelenmiş şablonlardan hem de akıllı kart teknolojilerinin sunduğu protokollerden yararlanır.
Yönetim ve denetim yazılımları, geçiş kontrol sisteminin tek bir noktadan yönetilmesini ve denetlenmesini sağlar. Organizasyon verimliliğini etkin bir şekilde artıran, giriş-çıkış hareketliliğini denetleyen ve kişilerin yetkilendirme süreçlerini düzenleyen gelişmiş yazılımlardır.
Tesislerde ortaya çıkacak ihtiyaçlar gözetildiğinde kimlik doğrulama cihazlarının parmak izi, yüz tanıma, iris, retina, avuç içi damar izi ve diğer biyometrik tipleri ile temassız akıllı kart teknolojilerini destekleyen bir kimlik doğrulama teknolojisine sahip olması büyük önem taşır.